Siden er under utvikling. Har jeg skrevet feil opplysninger er det fint om dere gir meg beskjed så jeg kan rette på det.....

 

Nettside for slektsgransking i Åseral

   

 

Olga Jonsdotter

.

       

 

Olga Jonsdotter ble født på Åmland 1. desember 1906, året etter Norge ble selvstendig. Så Gunvald ble født da vi fortsatt hadde svensk konge, mens Olga ble født i et norsk kongedømme.

Huset på Åmli 2007

Olga i likhet med Gunvald hadde en far som het Jon, også han døde av spanskesyken da Olga var ung. Mora, Berte, var Jon sin andre kone. Hans første kone døde og etterlot seg en datter. Så Olga hadde ei halvsøster, tre søstre og to brødre. 

Ingeborg, halvsøster til Olga, giftet seg og flyttet til huset på toppen av Kittelstad.

Kari flyttet til Amerika og fant seg en svenske der borte hun giftet seg med. Kari og Einar Walfredson fikk sønnen Sigvart.

Asborg giftet seg med Knut Tveit og fikk barna Sunniva, Jens, Jon (populære navn), Borghild og Harald. Sunniva ble misjonær i Etiopia, men døde alt for ung av kreft, bare 46 år. Harald utdannet seg på Ås, Borghild valgte apoterkerutdannelsen, men ble kanskje litt inspirert av Harald, for hun flyttet til Ås og jobbet med dyr i mange år. Så hun var lenge på Ås landbrukshøgskole, før hun flyttet til Kristiansand og jobbet på apotek i noen år. Men hun ville visst tilbake til Østlandet, for nå bor hun i Skien. Kanskje har hun dokketeateret sitt enda?

Petter forble ungkar og overtok gården på Åmland. Han var en man helst ungikk å diskutere med, for han hadde alltid rett uansett i følge han selv i alle fall.

Anna giftet seg heller aldri, og bodde lenge hjemme sammen med Petter. Hun fikk litt problemer med nervene da hun var 40-50 år, og på det værste var hun visst ikke lett å være i hus med. Men når hun var god var det en helt annen sak. Da kunne hun spøke og tulle. Anna flyttet etter hvert til en leilighet i Kristiansand og bodde der til hun døde.

Rudolf giftet seg med Asgjerd. De fikk ingen barn, men hadde god kontakt med barna til søskenene. Rudolf kjøpte butikken på Kylland av Andreas Tveit og drev den i mange år. Han var en av de få i Åseral som hadde sertifikat. Så han ble sjåføren da Gunvald kom hjem fra Amerika med bil. Etter en del år ble han lei av å drive butikk, solgte hele bedriften og ble bonde på Mjåland i stedet. Men da Petter døde, flyttet Rudolf og Asgjerd opp til Åmland og overtok gården der.

Olga (etter Petter i rekken), giftet seg med Gunvald da hun var 22 år gammel, i 1928, og fødte fem sønner i løpet av de neste 18 årene. Det skiller hele 17 år mellom eldste- og yngstemann.

Birger, Olga, Egil, Gunvald, John og Arne

Det kan ikke ha vært en veldig lett beslutning og ta for dem da Gunvald noen år etter krigen dro til Amerika igjen for å tjene litt penger. Det betydde at Olga ble alenemor i noen år. Heldigvis var jo de tre eldste sønnene såpass gamle at de kunne hjelpe til på gården.

Gunvald og Arne

Låven får en overhaling

Foruten å jobbe på gården og stelle i huset var Olga flink med hendene. I alle fall helt til hun ikke klarte mer på grunn av leddgikten. Hun broderte og sydde. Hun har blant annet laget noen flotte puter som sto i finstua i huset. På den tiden var det vanlig å ha én hverdagsstue og én finstue som bare ble brukt på søndager eller til fint.

Etter at barnebarna kom til verden arrangerte hun misjonsbasar for dem. Hun hadde små premier hun enten hadde laget eller kjøpt. Og for å få lodd måtte barnebarna legge en krone på misjonsbøssa. Andre ganger hadde hun gjestebud for dem. Da dekket hun på med det fineste serviset og serverte dem kaker og drikke. Olga hadde alltid god tid til ungene, så det var stor stas å komme på besøk til henne.

Om kvelden derimot ville hun ikke bli forstyrret. Da var det Norea radio, og da måtte alle være stille. Det var ikke gode signalene som kom inn, radioen spraket og det var ofte vanskelig å høre hva som ble sagt, men ingen skulle forstyrre når Norea radio hadde sending.

Men hun døde alt for ung. Hun rakk ikke å bli 70 år engang før hun døde etter mange års sykdom. Hun fikk leddgikt på 60 tallet og utviklet magesår av alle tablettene hun tok både for selve sykdommen og for smertene. Så i 1976, etter 15 år med sykdom, gav kroppen opp.